-vörösborban sült marha-

marhajo

marha.

hatvan dkg pörköltnek való marhahús
egy szép csík kenyérszalonna
három sárgarépa karikázva
fél kg csiperke gomba
két vöröshagyma karikázva
két babérlevél
három-négy szál kakukkfű
egy evőkanál vaj
egy evőkanál liszt
fél liter jó minőségű száraz vörösbor
két merőkanál húsleves

a kenyérszalonnát kisütöm, a kiengedett zsírhoz adok egy evőkanál vajat és megsütöm benne a karikára vágott sárgarépát, majd a gombát. a sült zöldségeket félreteszem, a szalonna marad. a felkockázott marhahúst lisztben megforgatom, minden oldalát megsütöm, – csak éppen hogy egy kis kérget kapjon. egy fél üveg vörösborral felöntöm, beledobok két babérlevelet, friss kakukkfüvet, egy rozmaringágat, és a karikára vágott vöröshagymát.
lefedem, adok neki fél órát, sózom, borsozom, majd átkerül alufóliával betakarva a 200 fokos sütőbe. egy óra után kiveszem, mehet hozzá egy merőkanál húsleves, betakarom, visszateszem a sütőbe. ha eltelt egy újabb óra, ismét kap egy merőkanállal a levesből, hozzá adom a répát, gombát, további egy órát sütöm. mikor ez is letelt, megkóstolom, ha a hús elolvad a számban, akkor kész!

burgonyafánk, gyors változat

öt közepes krumpli
két dkg vaj
kb. tizenkét evőkanál liszt (lehet, hogy több vagy kevesebb)
két tojás sárgája
egy mokkáskanál sütőpor
só, frissen őrölt bors

a krumplit megpucolom, felkockázom, nagyon puhára főzöm. összetöröm, hozzáadom a vajat, sót, borsot, majd hagyom kihűlni. belekeverem a tojássárgákat, sütőport és annyi lisztet, hogy egy könnyű tésztát kapjak. kinyújtom úgy egy cm vastagra és kiszaggatom. forró, bő olajban kisütöm.

.