{töltött szőlőlevél}

totike2tőtike.

az egész nem nagydolog, átballagtam Lajos bácsihoz. kértem, adja nekem a szőlőleveleiből. az öreg csintalanul rám kacsintott és azt mondta, ha kap egy csókot vihetem, hát kapott!

belevalók

19 db szőlőlevél
40 dkg darált hús /birka, marha, pulyka, sertés/ kinek-kinek ízlése szerint
125 gr jázmin rizs
egy közepes vöröshagyma kockázva
egy szép paradicsom kockázva
kínai öt fűszerkeverék
olívaolaj
két citrom leve
kapor, petrezselyem aprítva (egy –egy csokor)

szőlőlevél

kell egy szép nagy fazék, amit megtöltünk vízzel, felrakjuk a tűzre, mikor lobog, teszünk hozzá egy evőkanál sót, a két citrom levét és a szőlőleveleket, kb. 10 perc és elzárjuk, leszűrjük. a levet ne öntsük ki, mert később még szükség lesz rá!

töltelék

az apróra vágott hagymát egy kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, hozzá adjuk a rizst, paradicsomot, egy teáskanál fűszer keveréket. felöntjük a főző lével. a cél az, hogy a rizs félig megpuhuljon. mikor ezzel megvagyunk, keverjük bele a darált húst. jöhetnek a levelek! egy teáskanálnyi tölteléket tegyünk mindegyikbe.

hajtogatás

a szőlőlevelek két oldalát hajtsuk fel, majd alulról kezdjük feltekerni, mint a töltött káposztánál!

befejezés

egy edénybe tegyük a kis töltelékeket szorosan egymásmellé, öntsük fel a megmaradt főző lével, takarjuk le és egy jó órát hagyjuk főni közepes lángon.
csak úgy magában, vagy kapros görög joghurttal meglocsolva kínáljuk.

totike1.