-téli leves

telileves

téli leves olaszos hangulatban

a karácsonyi bőség után, kicsit leharcolva a januári “izgalmaktól” semmi, de semmi nem jutott eszbe csak a szupermarketek pizza pultja. bőséges választék, felejthető ízek, rémálmok. de megérte, mert egy nap kibillegtem a legközelebbi élelmiszer boltba és bevásároltam a tél adta lehetőségekhez képest igen “gazdagon”. a fagyasztott termékek után valami igazán ÍZŰ dologra vágytam. így született ez a leves, persze jól jött egy pohárka vörösbor is, ami igen jó tanácsadónak bizonyult.

két evőkanál olívaolaj
40 deka darált marha
egy nagy fej kockázott vöröshagyma
két gerezd zúzott fokhagyma
két sárgarépa kockázva
négy szárzeller kockázva
egy doboz paradicsom konzerv (400 gr)
egy doboz sűrített paradicsom (70 gr)
egy teáskanál szárított oregáno
egy teáskanál szárított bazsalikom
egy babérlevél
egy csipet szárított rozmaring
egy doboz vörös bab konzerv (410 gr)
egy doboz fehér bab konzerv (410 gr)
fél evőkanál barna cukor
só, bors

két evőkanál olajat teszek a tűzre, hozzáadom a darált húst, néha átkeverem, amikor színt váltott kiszedem, félre rakom. mehet a hús helyére a hagyma, néhány perccel később a fokhagyma, zöldségek, fűszerek, lefedem, kislángon hagyom párolódni. mielőtt még odakapna, rá öntöm a paradicsom konzervet, hozzákeverem a sűrített paradicsomot és felöntöm úgy egy liter vízzel, ha éppen nincs semmilyen alaplevem. mehet vissza a darált hús is, hagyom rotyogni immár közepes lángon. egy húsz perc után megkóstolom, kiigazítom az ízeket, hozzáadom a cukrot, ha nagyon savanyú, végül mehetnek a babok. innen még fél óra és kész.

a tálalás
sós vízben főzők tésztát, ez alkalommal orecchitte tésztát választottam, de bármilyen apró olasz tészta megteszi.
a tésztából tányérba teszek, merek rá a levesből és alapos mennyiségű parmesan vagy romano sajtot reszelek rá.