{tart tatin}

DSC0196

tart.

az 1880-as évek végén történt, valahol Franciaország közepén, a Tatin nővérek fogadójában: a hölgyek úgy gondolták, aznap almás pite kerül a menübe, de annyi volt a vendég, hogy a tűzön felejtették a cukrozott almát, kétségbe esésre nem volt idő, meg minek is, egy gyors mozdulattal rákerült a tészta az almás tepsi tetejére, a tepsi ment a sütőbe. a végeredmény egy páratlan almatorta lett! (Tarte Tatin)

tészta

egy és fél pohár liszt
egy tojás, ha nincs kb egy dl jéghideg víz
öt dkg vaj felkockázva
egy csipet só

ennél a tésztánál a lényeg, hogy minden legyen nagyon hideg!
az összes hozzávalóból gyorsan tésztát gyúrunk, betesszük a hűtőbe legalább egy órára!

alma

egy kupica birsalma pálinka
egy pohár cukor
egy evőkanál vaj
egy zacskó vaníliás cukor
fél citrom leve
fahéj, dió (csak ha szereted)

megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, majd az almaszeleteket, meglocsoljuk a pálinkával, citromlével (fahéj, dió is ekkor kerülhet bele). én 20 percig hagyom lassú tűzön, majd befedem a kinyújtott tésztával és 180 fokon aranyszínűre sütöm! egy gyors mozdulattal tányérra borítjuk és úgy melegében kínáljuk! ha akad a hűtőben egy kis vanília fagyi bátran tegyük mellé!

DSC0220
.