-sriracha majonéz, a szósz, ami megmenti a világot

sriracha.

évek óta a kedvenceim közé tartózik a sriracha szósz. itthon is könnyen hozzá lehet jutni, elképesztően feldob minden “ázsiai, amerikai, mexicoi” jellegű ételt, gondolok itt a hamburgerre, hot dogra, tacora, vagy éppenséggel a soba tésztára, barna rizsre. divatosan mondhatnám azt is, hogy a street food nélkülözhetetlen eleme.

(itt jegyezném meg, hogy az utcán kapható ételek lényeg az olcsóság és a nagy adag, ellentétben a nálunk kapható falatokkal, ahol az ár leginkább nagy, az adag viszont igen kicsi. ezért elnézést kérek a kivételektől, de az utcán való étkezés a világ minden részén a könnyen, olcsón elérhető fogásokról szól, amitől jól is lakik az ember.)
persze a lángos, pizza szelet és a gyros még mindig ott van, azoknak, akik szintén a gombszemű csoringerek közé tartoznak, mint én.)

na de amivel ma kiegészítem, az önmagában is csodálatos sriracha szószt nem más, mint a majonéz és a vajban sült fokhagyma. maga a gyönyör, salátára, szendvicsbe, mártogatósnak, tésztára,csirkére. bámulatosan sokoldalú, lényűgözően egyszerű.

kb. tíz evőkanál majonéz
egy evőkanál sriracha szósz
két kövér gerezd fokhagyma (nem kell megpucolni)
egy evőkanál vaj

a vajon a két fokhagyma gerezdet megsütöm, azaz megvárom amíg megpuhulnak.
a turmix gépbe nyomok úgy tíz evőkanálnyi majonézt, hozzáadom a srirachát és a héjukból kinyomott fokhagymát, összemixelem, ezzel kész is.