-spenótos lasagne-

spenot90
lasagne.

250 gr lasagne tészta
450 gr leveles spenót (lehet fagyasztott is)
300 gr laskagomba
egy vöröshagyma
öt gerezd fokhagyma
egy marék aszalt paradicsom
egy marék reszelt parmezán
olaj

bors

mártás

100 gr vaj
öt evőkanál liszt
két bögre tej (bögre 2,5 dl)
három gerezd fokhagyma
frissen reszelt szerecsendió
két evőkanál reszelt parmezán + a tetejére egy kicsi
100 gr kéksajt
négy tojássárgája
só, bors

a hagymát felkockázom, egy kevés olajon megfonnyasztom, hozzáadom a durvára zúzott fokhagymát, frissen őrölt borsot, majd a nagyobb darabokra felszeletelt gombát, aszalt paradicsomot, amit kb. tíz percig vízben áztattam.
mikor a gomba összeesett, mehet a spenót, friss vagy fagyasztott, fő hogy leveles legyen, ne püré. kóstolom, sózom. húsz perc és kész. most hozzáadom a reszelt sajtot, félreteszem.

mártás

a vajat felolvasztom, hozzáadom a lisztet, folyamatosan keverem. kislángon, két percig. majd szép lassan hozzá adagolom a tejet, ami legyen langyos! beledobom a fokhagymákat, reszelünk hozzá a szerecsendióból. ne keseredjünk el, ha nem kezd azonnal besűrűsödni, kell neki egy jó tíz-tizenöt perc. bele morzsolom a kéksajtot, cél, hogy teljesen felolvadjon. végül megvárjuk, hogy kihűljön, és elkeverjük a tojássárgákkal. (a fokhagyma gerezdeket halásszuk ki, mielőtt felhasználjuk a mártást.)

tepsi 25×17 cm

a tepsi aljára merek egy kicsit a mártásból, erre jön a tészta, spenót, tészta mártás. így tovább, a tetejére tészta és mártás kerüljön. szórjuk meg reszelt sajttal. mehet a meleg sütőbe, negyven perc 180 fokon pont elég lesz.

.