-sárgaborsó főzelék

sargaborso

nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető, de résen kell lenni, mert könnyen beton főzelék lehet belőle!

egy bögre sárgaborsó (ázzon vízben egy éjszakát, de legalább egy jó pár órát)
egy csík kolozsvári szalonna (tíz dkg)
egy kisebb vöröshagyma kockázva
egy szép gerezd fokhagyma zúzva
egy babérlevél
egy fél teáskanál pirospaprika
só, bors

a szalonnát felkockázom, lábosban kisütöm, majd félreteszem.
a szalonna zsíron párolom a hagymát, fokhagymát, majd mehet a babérlevél, egy kis frissen őrölt bors, és a pirospaprika. egy keverés, jöhet a sárgaborsó, két bögre víz, vagy annyi, ami bőséggel ellepi. lefedem, de hagyok egy kis rést a gőznek. nincs más hátra, mint készre főzni, ez úgy kb. harminc-negyven perc. időnként ránézek, ha kell adok hozzá vizet. végül hozzáadom a szalonna kockákat, megkóstolom és kész. nem sűrítem, nincs rá szükség.