{püré és káposzta}

pure59

fokhagymás krumplipüré

egy kg krumpli
egy kisebb fej fokhagyma + két evőkanál vaj
két evőkanál vaj
két-három szál kakukkfű
tej, csak annyi, hogy krémes legyen a püré

a fokhagymát úgy, ahogy van tepsibe tesszük a vajjal, és megsütjük. mikor kész a héjából kinyomkodjuk.

pucoljuk meg a krumplit, miután megmostuk, kockázzuk fel, sós vízben puhára főzzük. krumplinyomón a fokhagymával együtt átnyomjuk, elkeverjük a vajjal, tejjel, kakukkfűvel. megkóstoljuk és sózzuk. ennyi az egész.


almás párolt káposzta

egy közepes fej vöröskáposzta
egy közepes vöröshagyma kockázva
két szép piros alma felszeletelve
egy teáskanál só
egy teáskanál köménymag
egy kávéscsésze víz
egy-két teáskanál ecet
egy evőkanál cukor
só, frissen őrölt bors

az olajon a hagymát üvegesre pároljuk, mehet hozzá a vékonyra szeletelt káposzta, alma, só, víz, ecet, köménymag és a fedő. most jön a párolás, minimum egy fél óra. végül a cukor és egy kis frissen őrölt bors. én ilyenkor adok neki egy kis gázt. persze rajta tartom a szemem.
akkor jó, ha egészen sötét lila lesz. mielőtt lekapcsoljuk, azért kóstoljuk meg.

hurka, kolbász

ha nincs malacunk, feltétlenül legyen egy megbízható hentesünk.

.