{pulyka szendo}

szendo

szendvics.

fűszerkeverék

1 teáskanál mustármag
1 teás kanál koriander
1 teás kanál oregánó
1 teáskanál majoránna
2 teáskanál só
2 teáskanál barna cukor
fél teáskanál füstölt pirospaprika
7-8 szem feketebors
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
a mustármagot, koriandert, feketeborsot mozsárban összetörjük, összekeverjük a többi hozzávalóval

1 kg pulykamell
egy doboz zsír (250 gr)
friss kenyér
kovi ubi
lilahagyma
sárga mustár

a fűszerkeverékkel bedörzsöljük a húst, dobozban vagy zipzáras zacskóban hűtőbe rakjuk legalább 24 órára.
tepsibe tesszük a zsírral együtt, lefóliázva 3-4 óra hosszát közepes fokozaton készre „sütjük”, inkább párolódni fog. aki nem szeretne zsírban sütni, az ajánlatom a következő: alufóliába csomagolja a fűszeres mellet, legalább négyszer tekerje át, tegyük a 180 fokos sütőbe, négy óra várakozás és kész!

variációk

I. mustáros.

a kenyeret megkenjük mustárral, bőven megrakjuk a sült hússal, kovászos uborkával.

II. zsíros húsos.

megkenjük a kenyeret, rá a húsi, lilahagyma, paradicsom, paprika.

zsíros petrezselymes

III. valószínűleg a pulykamell hamarabb elfogy, mint a zsír. ilyenkor ez a legjobb megoldás: a megmaradt zsírt vágott petrezselyemmel összekeverjük, megkenjük a kenyeret, metélő hagymával, zöldhagymával bőségesen megszórjuk
.