-pasticada

pasticada

horvát konyha I.

ez megint egy olyan érzéssel recept lesz. próbálok mennyiségeket is írni, de a legjobb ha a szívünkre hallgatunk. a szalonnából egy jó csíkot veszek -egy, mert főzés közben szeretek bakázni, -kettő, mert többször is szerephez jut a főzés során.
a bor
válasszunk valami kellemes, száraz vörösbort, minimum egy üveggel, mert ezzel is úgy vagyok mint a szalonnával, a bakázáshoz jól jön egy-egy korty, és a hús is megkívánja a mennyiséget.

egy kg marhalábszár

egy szép vöröshagyma

öt-hat gerezd fokhagyma

két babérlevél

kakukkfű, rozmaring pár szál

szalonna

aszalt szilva marokkal

vörösbor

a húsba kis zsebeket vágok, az egyikbe megy fokhagyma, a másikba aszalt szilva, vagy szalonna, így tovább a zsebek számától függően.
előveszek egy zárható tetejű tálat, belefektetem a a húsomat, rákarikázom a hagymát, felöntöm a borral, lepje el rendesen! majd mehetnek a zöldfűszerek. lefedem és mehet a hűtőbe, minimum egy éjszakára.

két fehér répa

egy sárga répa

egy kisebb zeller gumó

egy fej vöröshagyma

három paradicsom

jó pohár prosek

szalonna

só, bors

másnap

egy kevés zsíron a husit minden oldalán egy picit megsütöm, csak éppen hogy kapjon egy kis szint, majd félre teszem. a pácléből kimentem a hagymát, a zöldeket, amit a megmaradt zsíron megfonnyasztok. adok mellé még egy vöröshagymát, egy kis szalonna kockát, egy pár gerezd fokhagymát, majd mehetnek a karikázott zöldségek is, lefedem úgy öt-hat percre. felöntöm a borral (legyen fél üveg), visszateszem a húst a fedővel együtt, egy órát lassú tűzön hagyom, végül a kezemmel belenyomom a paradicsomokat és mehet a prosek is. a lábost léfóliázóm, jó meleg sütőben három-négy órát sütöm, házi gnocchival tálalom.