-paradicsomos lasagna-

las

paradicsom. kápia. tészta.

ez egy csodálatosan egyszerű recept. szerintem elképesztően finom, mi mást mondhatnék még?

egy doboz lasagna tészta

paradicsom szósz

egy kevéske olívaolaj, úgy két-három evőkanál
egy közepes vöröshagyma apróra kockázva
három-négy gerezd fokhagyma késlappal zúzva
egy kápia paprika kockázva
egy pohár paradicsomlé a kamrából (2,5dl)
egy doboz darabolt paradicsom konzerv (400 gr)
egy friss paradicsom kockázva, mert ennyi volt otthon, ha nincs ne rohanjunk el miatta
egy babérlevél
só, bors, bazsalikom, ahogy érzed

az olívát melegítsük fel lehetőleg egy öntöttvas serpenyőben, mehet a hagyma, majd a fokhagyma, babérlevél, frissen őrölt bors. ha jó az illata mehet a kápia is. adjunk neki pár percet, és egy kis sót. jöhet a friss paradicsom, a konzerv, és a paradicsomlé. nincs más hátra, mint a fűszerezés, ezt mindenki érzése szerint tegye, sóval, borssal, bazsalikommal. úgy fél óra és kész is.

“besamel”

öt dkg vaj
két evőkanál liszt, inkább púpozott
öt-hat szem egész bors
két gerezd fokhagyma
bögre langyos tej (2,5dl)
két tojássárga
reszelt parmezán

a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, folyamatosan keverjük. kisláng, két perc. majd szép lassan hozzá adagoljuk a tejet, ami legyen langyos! beledobjuk a fokhagymákat, fűszereket. ne keseredjünk el, ha nem kezd azonnal besűrűsödni, kell neki egy jó tíz-tizenöt perc. megvárjuk hogy kihűljön, belekeverjük a tojássárgákat és a sajtot.

a tepsit kivajazzuk, lerakjuk a tésztát, aztán a besamel, majd egy újabb tészta sor, paradicsom mártás, tészta, paradicsom, tészta, végül újra besamel. reszeljünk rá friss parmezánt, 180 fokos sütőben megsütjük. (kb. 40 perc, de szemünk legyen rajta!)

a tepsim úgy 25cm x 10 cm, ami két embert tesz boldoggá!

.