{paradicsomos-húsos lasagne}

lasagna

lasagne.

250 gr darált sertéshús
250 gr darált marhahús
egy közepes vöröshagyma aprítva
négy-öt gerezd fokhagyma zúzva
egy darabka zeller reszelve
egy kisdarab sárgarépa reszelve
három babérlevél
kakukkfű, bazsalikom, oregánó kb. mindből fél-egy teáskanál
egy teáskanál só
egy hámozott egész paradicsom konzerv (400 gr)
egy sűrített paradicsom konzerv (140 gr)
egy evőkanál zsír vagy olaj
bors

szósz

a zsíron a hagymát megprítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, babérlevelt és a többi fűszert. daráljunk rá egy kis borsot. keverjük át, mehet hozzá a darált hús. pároljuk addig, míg kifehéredik. jöhetnek a paradicsom konzervek, keverjük át, majd rotyogtassuk egy jó negyven percig.

fehérmártás

tíz dkg vaj
öt evőkanál liszt
két bögre tej
gerezd fokhagyma
pár szál kakukkfű, oregánó
frissen reszelt szerecsendió
két evőkanál reszelt parmezán
három tojássárgája
só, bors

a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, folyamatosan keverjük. kisláng, két perc. majd szép lassan hozzá adagoljuk a tejet, ami legyen langyos! beledobjuk a fokhagymákat, fűszereket. reszelünk hozzá a szerecsendióból. ne keseredjünk el, ha nem kezd azonnal besűrűsödni, kell neki egy jó tíz-tizenöt perc. megvárjuk hogy kihűljön, belekeverjük a tojássárgákat és a sajtot.

tészta

egy doboz lasagne tészta (marad belőle)

a tepsit, kizsírozzuk. egy réteg tészta, majd a húsos szósz, fehármártás, tészta, újra szósz, és így tovább…
a tetejére fehérmártás kerüljün! reszeljünk rá még egy kis parmezánt és forró sütőben megsütjük.

.