{meggyes habos süti}

meggyes habos3

na ez nem egy két perces meló! ezért, kifejezetten ajánlom a borús, őszt idéző nyári napokra, amikor legszívesebben bekapcsolnánk a fűtést, de nem tesszük, mert mégis csak július van. szóval ezzel eltölthetünk egy két órát a konyha melegében, megdolgoztathatjuk habverő izmainkat, persze robotgépet is használhatunk! én ugyan nem szeretem, mert akkor nem érzem, a tészta születését. akkor hajrá!

tészta

tíz dkg szobahőmérsékletű vaj
egy bögre porcukor
egy bögre liszt
négy tojás
egy zacskó vaníliás cukor
egy citrom reszelt héja

kezdjük a tésztával

a vajat a porcukorral habosra keverjük. a tojásokat szétválasztjuk. a sárgákat egyenként belekeverjük a masszába, majd mehet hozzá a liszt és végül a habbá vert tojásfehérje. igazából ez egy piskótatészta lesz, csak egy kicsit „masszívabb”. vajazzunk, lisztezzünk ki egy 20×30-as tepsit. egyenletesen simítsuk bele a tésztát. ennél a pontnál kétségbeestem, mert sehogy nem tudtam elképzelni, hogy fog ez egyenletesen elterülni a tepsibe! végül a művelethez habkártya segítségét vettem igénybe. 180 fokra bemelegített sütőben húsz perc alatt készre sül.

meggy

70 dkg meggy + 70 dkg meggy
egy teáskanál fahéj
egy bögre cukor
egy kupica konyak

magozzuk ki a meggyet. a felét tegyük fel a tűzre, a cukorral, konyakkal, fahéjjal együtt. sűrű „lekvárt” főzzünk belőle! ezzel kenjük meg a kész piskótát, szórjuk rá a meggy másik felét.

tojáshab

négy tojásfehérje
egy bögre porcukor
néhány csepp citromlé
egy marék dió

a tojásfehérjéket verjük kemény habbá, fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot és néhány csepp citromlevet. végezetül, a kész habot osszuk el a süti tetején, szórjuk meg a dióval és újabb tizenöt percre tegyük vissza a sütőbe! na ennyi! jó munkát! kellemes napot!

.