-meggyes csokis tart-

csoki01

csokis tart.
/20cm formához/

omlós tésztához

egy pohár liszt
10 dkg vaj
¼ bögre kakaópor, legyen holland, mert az a finom
¼ bögre darált dió
egy zacskó vaníliás cukor
egy teáskanál sütőrum
csipet só

töltelék

fél bögre főzőtejszín
5 dkg vaj
100 gr jó minőségű étcsoki
egy tojás
¼ bögre darát dió
két evőkanál porcukor + két evőkanál porcukor
egy üveg meggybefőtt
egy teáskanál őrölt fahéj

kezdjük a tésztával

a legfontosabb, hogy minden alapanyag legyen hideg. a lisztet, kakaóport, vaníliáscukrot, sót tegyük egy tálba, morzsoljuk össze a hideg vajjal. most jöhet hozzá a rum és a tojás. gyúrjunk belőle egy cipót. csomagoljuk fóliába és tegyük be a hűtőbe legalább egy órára.
ha ezzel megvagyunk két sütőpapír között nyújtsuk ki kb fél cm vékonyságúra. ezt a módszert ajánlom, mert így nem lesz lisztes semmi , a tésztánk sem ragad le és könnyedén be tudjuk tenni a kivajazott formába. ha a tészta már a formában, kerüljön rá ismét a sütőpapír és egy kg bab. ez azért kell, hogy a tészta ne púposodjon fel. 200 fokon süssük 15 percig. vegyük le a babot a papírral együtt és tegyük vissza még 10 percre. és ezzel kész is volnánk. amíg hűl elkészítjük a tölteléket:

tejszínt, vajat lassú tűzön összemelegítjük, majd az étcsokit is felolvasztjuk benne, hagyjuk kihűlni, végül belekeverjük a tojást.
a meggyről egy lábosba önjük a levét. a gyümölcsöt megforgatjuk a dióval elkevert porcukorban. egyik felét a tésztára tesszük, szépen, hogy mindenhová jusson és ráöntjük a csoki masszát egy jó félórára a meleg sütőbe toljuk és 180 fokon készre sütjük.
a meggy másik felét a gyümölcsléhez adjuk, amit tűzreteszünk és egy kis fahéjjal, a két evőkanál cukorral beforraljuk.
nincs más hátra, minthogy a meggyszósszal meglocsolt csodát bekanalazzuk!

.