{lazacleves}

lazac leves

lazac

egy szelet lazac /kb 125 gr/
két evőkanál vaj
egy evőkanál olívaolaj
egy közepes hagyma apróra vágva
két gerezd fokhagyma zúzva
zellerszár 3 db feldarabolva
három krumpli kockázva
három szelet bacon csíkokra vágva
három evőkanál liszt
fél teáskanál őrölt pirospaprika
egy liter csirkeleves (lehet kockából)
fél citrom leve
egy teáskanál kapor
egy teáskanál tárkony
egy teáskanál kakukkfű
egy dl száraz fehérbor
egy dl főzőtejszín

első lépés:

sózzuk, borsózzuk a lazacunkat, tekerjük sütőpapírba és 180 fokon süssük kb 20 percig.

és a többi:

kedvenc lábosunkba tegyük a vajat és az olajt, melegítsük össze, majd adjuk hozzá a bacont, ha megsült vegyük ki a szalonna csíkokat, tegyük hozzá a hagymát, fokhagymát. mikor már egészen jó illata van, adjuk hozzá a zellert is, majd szórjuk meg a liszttel. gyorsan járjon a kezünkben a fakanál, nehogy odakapjon! öntsük hozzá az alaplevünket, mehet bele a krumpli, a zöldfűszerek. valamint a pirospaprika is.
lefedjük, főzzük fél órát.

utolsó lépések:

a lazacot szabadítsuk meg a bőrétől, vágjuk apró darabokra adjuk a leveshez a kisütött szalonna csíkokkal, a citromlével, borral együtt. sózzuk, borsozzuk. végezetül keverjük hozzá a tejszínt és lassú tűzön további fél óra alatt el is készül!.