-laskagomba rizotto-

rizotto

laskagomba.

rizotto
egy evőkanál vaj
egy evőkanál olívaolaj
egy kisebb vöröshagyma kockázva
negyed gumó zeller reszelve
kb. két dl száraz fehérbor
egy liter alaplé (zöldség, lehet kockából)
egy bögre rizottó rizs
só, bors
frissen reszelt parmezán kb. egy-két evőkanál

a lábosban felolvasztom a vajat, hozzáadom az olívaolajat és a kockára vágott hagymát. amikor már üveges bele reszelem a zellert. adok neki öt percet és mehet a rizs is. átkeverem, pár perc, majd felöntöm a borral, ha mind felszívta, adok hozzá egy merőkanállal az alapléből. megkeverem. jöhet egy újabb merőkanál lé, és így tovább, amíg puha lesz a rizs. ez kb. húsz perc. megkóstolóm, sózóm, borsozom, parmezánozom. ezzel kész is. fontos, nem hagyom magára, folyamatosan figyelem és keverem.

laska
300 gr laskagomba
egy evőkanál vaj
egy evőkanál olívaolaj
három termetes fokhagyma gerezd
olajban eltett szárított paradicsom úgy négy darab
néhány szem kapribogyó
kakukkfű 3-4 ágacska
kb. 1 dl fehérbor (száraz)
gondolatnyi chili pehely
parmezán sajt

a gombát feldarabolom viszonylag nagyobb darabokra. a kedvenc vasserpenyőmben felolvasztom a vajat az olajjal együtt. rádobom a fokhagymát, majd a gombát, egy kis frissen őrölt borssal ízesitem. amikor simogatóan jó illata van, öntök hozzá egy kis fehérbort, éppen csak az íze miatt. majd mehet a paradicsom felkockázva, kakukkfű, só, chili, kapribogyó. húsz perc közepes lángon és kész. tányérra teszem a rizst, rá a gombát, krumpli hámozóval parmezán forgácsok. igazán remek..