{kovászos uborka leves}


kovászos uborka.

átfröccsözött nyári éjszakák után igazi felfrissülés ez a leves. józan életűek is bátran fogyaszthatják a forró napokban. hidegen, melegen, ahogy éppen jól esik.

egy csík kolozsvári szalonna felkockázva + /egy evőkanál vaj/
négy kovászos uborka karikázva
egy közepes vöröshagyma kockázva
három gerezd fokhagyma
három krumpli kockázva
két szál répa karikázva
egy szárzeller karikázva
egy csokor kapor
egy liter alaplé /zöldség, hús/, de víz is megteszi
egy dl koviubilé
só, bors
habarás: egy doboz tejföl + két evőkanál liszt

a szalonnát fazékban zsírjára sütjük, tálba szedjük, félretesszük. a fazék marad, ha nem lett elég zsír mehet bele egy evőkanál vaj, majd a hagyma. daráljunk rá egy kis borsot, és zúzzuk bele a fokhagymát. most jöhetnek a zöldségek,uborka, az apróra vágott kapor fele és a fedő. vegyük takarékra, pároljuk úgy tíz percet.öntsük hozzá az uborka levet és az alaplevet/vizet is. mikor felforrt kóstoljuk, és ha szükséges sózzuk, kaprozzuk vagy borsozzuk. ki hogy érzi. végül a habarás. lényeg: a tejfölös liszthez merjünk a léből és nem fordítva. csomómentesre keverjük, most adhatjuk a leveshez. sült szalonna kockákkal tálaljuk. ha marad, tegyük hűtőbe, mert hidegen is pompás!

• a szalonna elhagyásával kiváló vegetáriánus fogás. akkor a vajjal kezdjünk!.