–ír húsos krumplis pite–

ir70

ír pite.

hús

három evőkanál olaj
húsz dkg darált sertéshús
húsz dkg darált marhahús
két szép répa
két közepes vöröshagyma
két gerezd fokhagyma
négy szál kakukkfű
két csapott evőkanál liszt
egy kis doboz sűrített paradicsom (70 gr)
egy bögre fagyasztott zöldborsó
öt dkg vaj
két evőkanál worcestershire szósz
fél bögre száraz vörösbor
egy bögre húsleves (lehet kocából)
egy teáskanál só
őrölt bors, ahogy szereted

az olajon süsüd meg a felkarikázott répát, majd add hozzá a fokhagymát, szeletelt vöröshagymát és párold pár percig. mehet hozzá a darált hús is.
fűszerezd borssal, a száráról lehúzott kakukkfűvel, sóval.
addig párold míg a hús színt kap. dobd rá a vajat és a borsot. szórd meg a liszttel, jól keverd el és öntsd nyakon a borral. keverd hozzá a sűrített paradicsomot, a worcestershire szószt. végül engedd fel a levessel. főzd jó fél órát, amíg ragacsos szaftja lesz.

krumpli püré

hat közepes krumpli kockázva
öt dkg vaj
három evőkanál tejföl
egy tojás
egy teáskanál só
őrölt bors
két maroknyi reszelt vörös cheddar sajt

sós vízben főzd egészen puhára a krumplit. törd át, add hozzá a tojást, vajat, tejfölt. keverd el, sózd, borsozd, ahogy szereted.

és a vége

vajazz ki egy kb. 16×26-os tűzálló tálat. kanalazd bele a húst, simítsd el rajta a krumpli pürét, szórd meg a sajttal és 200 fokon fél órát süsd.

ir97
.