{házikenyér egyszerűen}

kenyer1

kenyér.

fél kg liszt
50 gr élesztő (könyörgöm, csak ne por)
két teáskanál só
két teáskanál cukor
két evőkanál olívaolaj
két evőkanál olvasztott vaj
három-négy dl kéz meleg víz

a lisztet vájlingba öntjük, összemorzsoljuk az élesztővel, sóval, cukorral. a közepébe lyukat „ásunk”.
egy dl meleg vízhez hozzáadjuk az olvasztott vajat, olajat és a mélyedésbe öntjük. elkezdjük összedolgozni a tésztát. a többi langyos vizet fokozatosan adjuk hozzá, csak annyit, hogy egy könnyen dagasztható, ruganyos tésztát kapjunk! ha ezzel megvagyunk, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és még egy kicsit dagasztjuk, majd visszatesszük a tálba. tetejét megszórjuk liszttel és meleg helyre tesszük egy órára!
amikor a tészta már kellően megdagadt, minimum a duplájára, ismét a gyúródeszkára borítjuk. én két cipóra osztottam , mindegyiket újra átgyúrtam.
jó néhányszor érdemes a deszkához vágni a cipókat és letakarva egy újabb fél órát keleszteni!
kikent tepsiben 220 fokon 40-50 perc alatt készül el!

.