{farsangi fánk}

fank74

farsang.
fánk.

két bögre liszt
három tojássárgája
egy evőkanál rum
egy evőkanál porcukor
50 gr olvasztott vaj

20 gr élesztő
2/3 bögre tej
egy csapott evőkanál porcukor

olaj a sütéshez bőségesen

így

az élesztőt, a csapott evőkanál porcukorral futtassuk fel a langyos tejben.

a tojás sárgákat keverjük ki a rummal, porcukorral.

vegyük elő a vajlingot, szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a csipet sót, a felfuttatott élesztőt, valamint a kikevert tojásokat, az olvasztott vajat. dolgozzuk össze az anyagokat, addig gyúrjuk míg egy szép „cipót” kapunk belőle. lisztezzük meg a tetejét, takarjuk le konyharuhával és meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen.

borítsuk lisztezett gyúródeszkára, ujjnyi vastagságura nyújtsuk ki. egy vizespohár segítségével szaggassuk ki a fánkokat. ismét takarjuk le, hagyjuk magára még egy fél órát!

sütés

mielőtt a közepesen meleg olajban kisütnénk, az ujjunkkal nyomkodjuk meg a közepét és a lyukkal lefelé kezdjük el sütni!

.