-diós linzer-

mamasuti12

süti.

ismét egy nagymamás, vagy inkább dédikés recept következik. nem tudtam a nevét, csak annyit, hogy van benne dió, lekvár és a mama sütötte.
lekváros diós süti, így indult a keresés és meglett. van, aki diós linzernek, más diós pitének vagy éppen mágnás diósnak nevezi, nekem továbbra is marad a neve nincs süti, amit a mama sütött.

tészta

húsz dkg vaj felkockázva
kilenc evőkanál barnacukor
egy és fél bögre liszt (bögre 2,5 dl)
két tojássárgája és egy egész (a fehérjét ki ne dobd, mert majd megy a töltelékbe)
két csipet sütőpor
egy csipet só

töltelék

két tojássárgája
egy bögre barnacukor
egy zacskó vaníliás cukor
kilenc evőkanál darált dió
négy tojásfehérje (kettő, amit félre raktam) laza habbá verve

hét evőkanál sárgabarack lekvár

mivel linzer tésztát készítek, jó ha minden hozzávaló hideg.
mindent egy nagy tálba teszek, határozott mozdulatokkal villám gyorsan összedolgozom, frissentartó fóliába csomagolom és megy is a hűtőbe, minimum egy órára.
lisztezett gyúródeszkán centisre nyújtom, sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokra melegített sütőben tíz percet elősütöm. ennyi idő pont elég lesz, hogy elkészüljön a töltelék.

cukorot, vaníliás cukit összekeverem a két tojássárgájával.
a fehérjéket habbá verem, közben kanalanként hozzáadom a diót, majd a cukros tojást, de a habverő ne álljon meg. nem kell, hogy kőkemény legyen, csak lazán, de ne is legyen túl folyós.

az elősütött tésztát megkenem a lekvárral, mehet rá a töltelék, és az egész a sütőbe. úgy negyven perc és kész.
nagyon finom.
.