{cukkini muszaka}

egy nap a konyhában.

az alaprecept padlizsánt ír elő. nekem az nem volt, csak egy hatalmas cukkinim, bátran használhatjuk!

egy hatalmas cukkini
fél kg pulykadarált hús /bárány nem volt/
egy nagy vöröshagyma apróra vágva
két gerezd fokhagyma zúzva
két evőkanál vaj
három paradicsom kockázva
két- három közepes krumpli
egy tojás
két evőkanál zsemlemorzsa
oregánó, kakukkfű lehetőleg egyenesen a kertből, de jó a szárított is
késhegynyi őrölt fahéj
só, bors

besamel

tíz dkg vaj
öt evőkanál liszt
két bögre tej
gerezd fokhagyma
pár szál kakukkfű, oregánó
frissen reszelt szerecsendió
két evőkanál reszelt parmezán
három tojássárgája
só, bors

a vajon pirítsuk meg a hagymát, adjuk hozzá a fokhagyma gerezdeket, sózzuk, borsozzuk. mehet hozzá a hús. mikor színt váltott, jöhetnek a paradicsomok, zöldfűszerek és a fahéj. kislángon egy óra alatt kész lesz. mikor kihűlt összekeverjük a zsemlemorzsával és a felvert tojással.

cukkinit hosszában egy centis szeletekre vágjuk. olajban megsütjük. krumplikat meghámozzuk, vékonyra felkarikázzuk, szintén kisütjük. de csak óvatosan! ne legyen belőle sült krumpli, csak egy kis színt kapjon!

besamel

igazából erre figyeljünk, mert ha elrontjuk, akkor vége a muszakának.

a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, folyamatosan keverjük. kisláng, két perc. majd szép lassan hozzá adagoljuk a tejet, ami legyen langyos! beledobjuk a fokhagymákat, fűszereket. reszelünk hozzá a szerecsendióból. ne keseredjünk el, ha nem kezd azonnal besűrűsödni, kell neki egy jó tíz-tizenöt perc. megvárjuk hogy kihűljön, belekeverjük a tojássárgákat és a sajtot.

kivajazunk egy tepsit. megszórjuk morzsával és rétegezünk. cukkini-hús-krumpli-hús-cukkini a sorrend. végül ráöntjük a besamelt. mehet a közepesen meleg sütőbe egy jó órára!
ha ügyesek voltunk nagy lesz az öröm!