-borsófőzelék

borsófőzelék

a kulcs: fokhagyma, pirospaprika, zsenge borsó, vöröshagyma, só, bors, és egy kis tejföl.
van ennek a főzeléknek, egy tejes változata is, de azzal a világból ki lehetne üldözni vagy nem jó helyen ettem (menza).
egy kiló borsót felpucolok, egy kis fej vörös hagymát apróra vágok, kevés olajra dobom, amikor jó az illata hozzáadok két gerezd fokhagymát karikázva, tekerek rá egy kis fekete borsot, majd mehet a borsó. lefedem, hagyom puhulni kis lángon, de fél szemem rajta tartom. úgy tíz perc után adok hozzá kb. két csapott evőkanál lisztet és egy fél evőkanál pirospaprikát. felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, sózom, puhára főzöm. végül, kedvem szerint mehet egy-két kanál tejföl is. jöhet a kóstolás, ha kell még sózom, és kész is. én pörkölt szafttal szeretem.