{barackos süti}

barackos

barackos süti, mert szezonja van.

Budaörs- Dallas-Budapest útvonalon került hozzám ez a recept, „főzősblogos” barátnőm jóvoltából. köszönet érte!

belevalók

150 gr vaj + egy pici a tepsi kikenéséhez
öt tojás
egy csomag vaníliás cukor
egy bögre barnacukor
egy bögre liszt, illetve bátran használhatunk rizslisztet is
két evőkanál kakaópor
egy teáskanál sütőpor
reszelt citromhéj
egy-két evőkanál víz
csipet só
8-10 szem sárgabarack

a menet a következő

sütőt 180 fokra melegítjük.

a cukor egy harmadával keverjük habosra a vajat, majd egyenként keverjük bele a tojássárgákat. apránként adagoljuk bele a liszt- kakaópor- sütőpor- vaníliáscukor keveréket. egy percig se álljon meg kezünkben a fakanál! én most adtam hozzá két kanál vizet is.

a tojásfehérjékhez adjunk egy csipet sót, kezdjük el felverni, folyamatosan adjuk hozzá a megmaradt cukrot! mikor már jó kemény forgassuk bele a lisztes, tojásos mixbe. legjobb, ha habkártyát használunk ehhez a művelethez! lassan finisben vagyunk, csak a tepsi kivajazása, lisztezése vár ránk, valamint a barackok magozása, szeletelése.

nos, ha készen áll a tepsi, mehet bele a tésztamassza, tetejére a barack, az egész a sütőbe egy óra hosszára!

bónusz

mivel több barackot vettem, nyílván főztem egy kis sárgabarack lekvárt is! lekvár ügyben számtalan jobbnál, jobb receptet találhatunk a neten. nekem ez vált be:

sárgabarackot kimagozva felteszem a tűzre, szétfőzöm, majd megkóstolom és annyi cukrot teszek bele, amennyit kíván(ok), tovább főzőm még tíz percet, üvegezem, fejre állítom, bebugyolálom. másnap spájzolom.

mikor kisült a sütim, a friss lekvárral meglocsoltam. leírhatatlan az élmény, csak ajánlani tudom!

.