{bagel}

bagel4

reggeli.

három és fél bögre liszt
két teáskanál száraz élesztő
két teáskanál só
egy és fél evőkanál cukor
egy és fél bögre meleg víz
olaj
egy tojás

fél csésze meleg vízbe tegyük az élesztőt, cukrot, hagyjuk állni úgy öt-tíz percig.

kerüljön a vájlingba a liszt, só keveréke. a halom közepébe ássunk egy lyukat, ide jön az élesztő.
kezdjük el összedolgozni az anyagokat, kézzel vagy géppel. fokozatosan adagoljuk hozzá a megmaradt langyos vizet. éppen csak annyit, hogy egy kellemes, rugalmas tésztát kapjunk.
borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk egy jó tíz percet. kenjük meg olajjal, letakarjuk és a duplájára kelesztjük.

a tésztából gombocókat formálunk. mutató ujjunkal át szúrjuk, meg pörgetjük, és ha mindegyikkel végeztünk újabb tíz percig pihentetjük.
végül a bageleket forrásban lévő sós vízben egy percig főzzük, közben egyszer megfordítjuk.
sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük őket, megkenjük a felvert tojással. kétszáz fokon, középen kb 25 perc alatt megsütjük.

kedvenc

a bagelt kettévágom, megpirítom.
krémsajt, sült bacon, paradicsom kerül bele.
szerintem így az igazi..