{augusztusi zöldségleves kolbászkával}

leves

augusztus.

minden együtt! beérett a munkám gyümölcs, vagyis inkább zöldsége! csak egy szép szál kolbászt kellett beszerezni a piacról! és persze egy üveg jó féle száraz fehérbort, a szokás és a recept miatt!

egy jókora vöröshagyma apróra vágva
egy cukkini csíkokra vágva
három sárgarépa karikázva
két fehérrépa karikázva
egy zeller gumó kockázva
fél kg fejteni való bab
három paradicsom kockázva
két- három krumpli kockázva
egy zöldpaprika, karikázva vagy csíkozva
egy csokor petrezselyem aprítva
friss oregánó, bazsalikom aprítva
egy- két babérlevél
két gerezd zúzott fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
só, frissen őrölt feketebors
egy szál jóféle paraszt kolbász

a kolbászt felkarikázzuk, a fazékban kisütjük, kivesszük, ami zsírt engedett abba beledobjuk a vörös hagymát, zúzott fokhagymát, négy öt percig pirítjuk, hozzáadjuk a többi zöldséget, ezzel is hagyjuk egy kicsit, még mielőtt odakapna felöntjük a borral. lefödve főzzük úgy fél órát, majd egy liter vizet adunk hozzá, a következő két órában magára hagyjuk. ezzel kész is, tányérba szedjük, teszünk rá a kolbiból és friss kenyérrel megesszük!

.