{almás pite}

alma52

pite.

két úton is indulhatunk, ami a tésztát illet. az első, amikor hirtelen felindulásból sütünk és csak almánk van otthon. a másik, amikor tudjuk, hogy pitézni akarunk.

tészta I.

két bögre liszt
kb két dl jéghideg víz
tíz dkg vaj felkockázva
egy evőkanál cukor
egy csipet só

ennél a tésztánál a lényeg , hogy minden legyen nagyon hideg!
az összes hozzávalóból gyorsan tésztát gyúrunk, csomagoljuk frissen tartó fóliába. pihenjen a hűtőben legalább egy órárát!

jöhet a nyújtás

felezzük meg a tésztát, lisztezett deszkán nyújtsuk ki. mehet is a kivajazott tepsibe az első, rá a töltelék , majd takarjuk be a tészta másik felével, amit szintén kinyújtunk. nagyjából ennyi.
ha esetleg találunk egy tojást, az szuper, mert akkor nemcsak finom, hanem szép is lesz a pite. üssük fel a tojást, verjük fel villával, kenjük meg vele a tésztát, meg is szorhatjűk kristálycukorral. 180 fokon készre sütjök. /kb. egy óra/

tészta II.

tíz dkg vaj

két és fél bögre liszt

két tojás + egy a kenéshez

két evőkanál tejföl

öt evőkanál cukor

egy zacskó sütőpor

csipet só
hozzávalókat tegyük a vájlingba, gyúrjuk össze.
innen megegyezik a fentivel.

töltelék

egy kg alma hámozva, szeletelve
egy zacskó vaníliás cukor
egy teáskanál fahéj
egy teáskanál sütőrum
fél citrom leve
három evőkanál barnacukor
három evőkanál liszt
a liszt kivételével tegyünk mindent egy lábosba, lassú tűzőn addig pároljuk, míg a tésztánkat összeállitjuk. végül belekeverjűk a lisztet és kész!

.